Selecteer een pagina

Storytelling voor leiders

Storytelling voor leiders

Krachtige leiders gebruiken de kracht van verhalen

De grootste leiders zijn verhalenvertellers. Als leider heb je vaardigheden nodig om mensen te betrekken, te inspireren en op een positieve manier te beïnvloeden om in beweging te komen. Zonder rationele overwegingen en feiten kan je niet sturen, maar je weet dat de keuzes van mensen grotendeels emotioneel zijn. Jij zal als leider dus de balans moeten vinden tussen argumenten en emotie.

Verhalen helpen je om:

  • je publiek voor jou te winnen
  • vertrouwen te wekken
  • anderen te inspireren en te beïnvloeden
  • subtiel een boodschap te verpakken die blijft plakken
  • complexe ideeën op een begrijpelijke manier over te brengen
  • te luisteren en te leren van wat er leeft

Op die manier breng je waarden tot leven; leg je uit waarom een verandering nodig is en help je anderen om vanuit een nieuw perspectief naar iets te kijken en oude overtuigingen los te laten. Niet alleen op een podium, maar ook in je dagelijkse gesprekken.

InsideStory verzorgt verschillende incompany trainingen ‘Leiderschap en storytelling’. De basistraining Jouw verhaal centraal is los in te zetten. Bij een meerdaagse training zit die altijd in het pakket, maar eventueel is een combinatie met alleen dag 3 ook mogelijk.

Training: Jouw verhaal centraal (1 dag)

Een eendaagse training waarin jij als leider kennis maakt met storytelling. Je leert hoe verhalen je kunnen helpen om jouw punt krachtig te maken. Je oefent ter plekke met jouw eigen verhaal en tegelijkertijd verbeter je je presentatietechniek. Een zeer complete en inspirerende dag.

Training: Word een geoefende storyteller (1 dag)

De starttraining Jouw verhaal centraal is uit te breiden tot een tweedaagse. De tweede dag besteden we aan het aanleren van praktische manieren om als leider een effectieve storyteller te worden, waarbij je jouw verhalen ogenschijnlijk uit je mouw schudt. Van 1-op-1 gesprek tot podium. We trainen je in het kunnen herkennen, verzamelen en delen van verschillende soorten verhalen voor verschillende doelen. Je leert te doorzien wanneer argumentatieve en wanneer narratieve communicatie de juiste keuze is.

Training: Jij als verteller (1 dag)

Naar wens is ook een derde dag mogelijk. Op die dag gaan we aan de slag met jou als verteller. De focus ligt dan meer op het optreden voor een groter publiek. We werken uitgebreid aan lichaamstaal, stemgebruik en presentatievaardigheden.

Oefening met verhalen baart storytellingkunst

In alle gevallen bieden we een aanvullend oefenprogramma waarin je 30 weken na de training iedere twee weken per mail praktische tips, trucs, opdrachten en uitdagingen ontvangt. Zo blijven verhalen scherp op jouw radar staan en word je stap voor stap een effectieve storyteller. Aanvullende opties zijn een (online) terugkombijeenkomst en coaching on the job.

Nieuwsgierig? Neem contact op over de mogelijkheden!

Ik heb de training storytelling erg leuk, inspirerend en leerzaam gevonden. Wij waren uiteindelijk met een kleine groep waardoor wij veel hebben geoefend. De verschillende werkvormen hebben mij geleerd hoe ik een verhaal opbouw en dat je altijd wel een persoonlijk verhaal hebt dat past.

Het vertellen van een persoonlijk verhaal ondersteunt je boodschap en maakt je menselijker. Ik heb geleerd dat persoonlijke verhalen in verschillende situaties van toepassing zijn. Of dit nu een presentatie met een boodschap is of een gesprek met je collega, medeweker of leidinggevende. Een persoonlijk verhaal inspireert en krijgt de luisteraar makkelijker in beweging.

Ik raad elke leidinggevende aan om zich in deze vaardigheid te trainen.

Marije Westra

P-Direkt, Ministerie van BZK

Ga naar de blogpagina

Pin It on Pinterest

Share This